Miksi malassa on 108 helmeä?

Miksi malassa on 108 helmeä?

...minulta kysyttiin joku aika sitten..

-En tiedä, vastasin. Mutta nyt kun kysyit, niin luultavasti se tieto kohta jostain putkahtaa. Kerron sitten.

No, nyt se putkahti. Yllättäen, etsimättä, niinkuin usein hukassa olevat asiat tulevat, jostain vaan ilmestyvät, ihan kuin olisivat aina olleet siinä. Usein itsekin näissä tilanteissa ihmettelee, miten ei nähnyt nenän edessä olevaa. Mutta sellainen on ihminen, sokko.

Kalevalassa on maininta sokean oppaasta, joka kulkee sokean mukana neuvoen oikeat tiet. Ihmiset saattoivat ihmetellä, miten sokea voi näkemättä kulkea. Eivät nähneet opasta joka ohjasi oikeille teille... 

Jooga on paljon enemmän kuin pelkkä liikuntamuoto. Se on kokonaisvaltainen filosofia ja elämäntapa, joka pitää sisällään syvällisiä merkityksiä, eettisiä ohjeita ja symboleja. Symbolien tarkoitus on tehdä näkyväksi, konkreettiseksi abstrakteja käsitteitä, tunteita, ajatuksia. Millä tahansa asialla voi olla symboli. Logot ovat yritysten symboleita, niiden kuvakieli usein heijastelee yrityksen arvoja. Numerot ovat symboleita. Niille voidaan asettaa lukumäärän lisäksi muitakin merkityksiä. Merkitykset ovat aina ihmisten välisiä sopimuksia. voidaan esim. sopia, että vessaan mennessä käytetään symbolisesti numeroita: "hätä numero1, ja hätä numero 2" ;D

Juuri numeroihin liitetäänkin monenlaisia merkityksiä eri kulttuureissa. Vieraiden kulttuurien symbolijärjestelmiin tutustuminen voi olla hyvin kiehtovaa, kuin salakielen opettelemista.

Numero 108, samoin kuin numero 9, joka saadaan laskemalla numerot 1+ 0+ 8 yhteen, on mielletty erityiseksi monissa eri kulttuureissa ja uskonnoissa kautta maailmanhistorian. Joogafilosofiassakin se saa erityisen roolin. Meditaatioharjoitusten yhteydessä mantraa toistetaan usein 108 kertaa. Mala-helmissä, joita on käytetty kuin rukousnauhoja on siis guru-helmen lisäksi 108 helmeä laskemisen tueksi. Meditaatio, johon mantrojen toistamisen voi halutesaan liittää, on tärkeä osa joogaharjoitusta. Kun toistetaan mantraa, ja se tehdään 108 kertaa voi suuri toistomäärä paitsi auttaa keskittymään ja rauhoittamaan mieltä, myös muovata aivoihin reittejä uusille ajatuksille ja halutuille, terveellisemmille ajattelutavoille. Meidän kulttuurissamme tästä harjoituksesta käytetään usein sanaa itsesuggestio.

Astronomisesti numero 108 liittyy aurinkoon, kuuhun ja maahan. Etäisyydet aurinkoon ja kuuhun sekä maapallon halkaisija suhteutettuna näihin ovat noin 108 kertaa niiden halkaisija. Eli auringon halkaisija on 108 kertaa maan halkaisija. Matka maasta aurinkoon on 108 kertaa auringon halkaisija. Matka maasta kuuhun on myös 108 kertaa kuun halkaisija. (Noin ;D)

Tämä kaikki liittyy taas puolestaan liittyy vahvasti siihen, miten aurinko, kuu ja maa vaikuttavat elämäämme. Näiden taivaankappaleiden liikkeet ja syklit ovat keskeisiä myös monille joogafilosofian käytännöille.
 

Numero 108 voidaan tulkita myös symbolina täydellisyydestä ja pyöreydestä. Se edustaa sykliä, joka toistuu ikuisesti. Monissa kulttuureissa pyöreät muodot symboloivat ykseyttä, ikuisuutta ja jatkuvuutta. Hinduismissa ja buddhalaisuudessa numero 1 edustaa jumalallista tai maailmankaikkeutta, 0 symboloi tyhjyyttä tai täydellisyyttä henkisen matkan alussa ja 8 tarkoittaa äärettömyyttä ja ikuisuutta. 

Numero 108 on moniulotteinen symboli. Se liittyy hengellisyyteen, tasapainoon ja täydellisyyteen.

Käytännön Vinkkejä Malan käyttöön:

  1. Mantrojen toisto: Toista mantraa 108 kertaa meditaatiossa. Mantra voi olla periaatteessa ihan mikä vain asia tai ajatus, jota haluat tutkia,pohtia, ja jonka ehkä haluat integroida osaksi omaa ajatusjärjestelmääsi. Meille tuttuja, usein somessakin  toisteltavia lauseita (mantroja) ovat esim. "Minä riitän", "Olen arvokas omana itsenäni." ym. itsetunnon kohottamiseen ja itsen hyväksymiseen liittyviä lauseita. Voit käyttää mala-helmiä näin apuna itse valitsemiesi ajatusten vahvistamiseen. Mala kulkee näppärästi mukana ja sen voi joko pitää kaulassa, koskettaa välillä halutun asian muistamiseksi,  tai kaivella esiin tarpeen tullen päivän aikana.

  2. Hengitysharjoitukset: Voit tehdä mala-helmien avulla mantrojen toistamisen sijaan myös hengitysharjoituksia 108 toistolla: Yksinkertaisimmillaan harjoitus voi olla vain pysähtyminen ja ajatusten keskittäminen hengitykseen 108 hengityskierron ajaksi

  3. Reflektointi: Pohdi, mitä numero 108 merkitsee sinulle henkilökohtaisesti ja miten voit sisällyttää sen harjoituksiisi. Jos sinulla on jokin henkilökohtainen usko, ei ole mitään syytä mikset voisi integroida esim. rukousta harjoitukseen. Mala on loppujen louksi vain esine, jolle sitä käyttävä ihminen antaa merkityksen. Vaikka olemme erilaisia uskomuksiltamme ja ajatuksiltamme, tarvitsemme kaikki tilaa omille ajatuksillemme, itsemme kehittämiselle ja hiljentymiselle. Tilaa olla oma itsemme, ilman mitään rooleja tai odotuksia. Ydinminä <3

Toki malaa voi käyttää myös ilman laskemista, numeroita. Kivihelmien paino ja viileys sekä tasselin silkkisyys tarjoavat koskettaessa aistiärsykkeen. Kun keskitämme ajatuksemme aistihavaintoon, keskitymme samalla tuntemaan ja kokemaan sekä omaa kehoamme että käsilläolevaa hetkeä ja ympäristöä. Ajatukset hiljenevät, kiire katkeaa. Aistihavaintoihin keskittyminen poistaa levottomuutta ja tukee tietoista läsnäoloa. Aistiärsyke voi olla hyvä keskittymisen ja tunnesäätelyn apu haastavissa tilanteissa.

Kaikkien olentojen elämä täällä alkaa sisäänhengityksestä ja päättyy uloshengitykseen. Tavoittelemisen arvoisena voisi pitää mahdollismman montaa rauhallista hengityskiertoa ensimmäisen ja viimeisen välillä <3

Ulla

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti